Főoldal > Szakterületeink > Vízköddel oltó berendezések > Alkalmazási területek

Fontosabb alkalmazási területek

Átriumok, csarnokok: OH1 közösségforgalmi területek
A rendszer porlasztja a vizet az ablaküveg előtt, ezzel elkerülhető annak a veszélye, hogy az üveg a hő hatására megrepedjen. A SEM-SAFE® rendszert ablak hűtésére használva akár 500 €/m2 megtakarítást is elérhet, azon túlmenően, hogy könnyebb a szerkezet.

Galériák és múzeumok: OH2 területek
Ha örökségünk egy része elvész, soha nem lehet pótolni. A SEM-SAFE® minimális vízfogyasztása a tűzoltás során határt szab a vízkárnak a tűz után, és nem tesz kárt értékes bútorokban és felszerelésekben.

Szállodák: OH1 területek
Csővezetékeink és szórófejeink építészeti kialakítása jól illik az igényes szállodai környezetbe. A kis és kényelmes csőméretek miatt a rendszer könnyen telepíthető, még akkor is, ha kiegészítő szerelések szükségesek. A kompakt rendszer több helyet hagy a jövedelem-termelő tevékenységeknek.

Irodaépületek: OH1 területek
A tűzoltáshoz használt minimális vízfogyasztás miatt a tűz után minimális a vízkár. Következésképpen nem szenvednek kárt a bútorok és felszerelések, sem az irodában tartózkodó személyek.

Iskolák
A SEM-SAFE® rendszer a környezetvédelmi szempontból helyes válasz, ha az iskola tűzvédelmére megoldást keresünk.
A rendszer a tűz érzékelése után azonnal működésbe lép; nem jelent veszélyt az emberekre; gyorsabb és hatásosabb tűzoltást tesz lehetővé.

Kábelalagutak
Nincs szükség légtömör helyiségekre a magasnyomású vízköd használata során, amely például kábelcsatornák védelmére jó megoldás. Dokumentálva van, hogy rendszerünk meg tudja védeni az IP22-nél nagyobb védettségű elektromos berendezéseket anélkül, hogy azokban kárt okozna.

Garázsok, parkolóházak: OH2 területek
A garázsokat magasnyomású vízköd védi, amely hűti az égő üzemanyag által okozott, gyakran magas hőmérsékleti csúcsokat. A SEM-SAFE®-fel nyílt tartályban keletkező tüzeket tud oltani anélkül, hogy az üzemanyag szétszóródna, ami gyakran előfordul a hagyományos rendszerek esetében. A SEM-SAFE® kitűnő védelmet nyújt a tűz terjedése ellen. Álló kivitelű szórófejek teszik alkalmassá száraz fagyveszélyes területek védelmére.

Alagutak
A magasnyomású vízköd hűti a területet, ezáltal nagyobb a lehetőség a túlélésre, valamint az alagút szerkezetének a védelmére.

Motorok és generátorok
A helyi védelmi rendszer ott védi a motorokat és generátorokat, ahol ténylegesen tűzveszély van; gyorsan elhatárolja és eloltja a tüzet. A SEM-SAFE® rendszer dokumentáltan veszélytelen elektromos berendezésekre, feltéve, hogy védettségük jobb, mint IP22, és elkerülhető az öntött alkatrészek hirtelen lehűtése.

Ipari olajsütők
Élelmiszer feldolgozó berendezésekhez a SEM-SAFE® rendszer kiváló, mivel nem tartalmaz adalékanyagot, továbbá környezetbarát. Olajtűz gyors eloltásával elkerülhető az olaj károsodása, és minimumra csökken a leállási idő.

Ipari gyártósorok
A helyi védelmi rendszerünk ott védi a gyártó berendezést, ahol a tűzveszély a legnagyobb, gyorsan eloltja a tüzet és minimálissá teszi a kárt. Ez minimális leállási időt jelent. A SEM-SAFE® rendszer hatásos tűzvédelmet nyújt anélkül is, hogy a gépi berendezést zárt helyen kellene elhelyezni.

Kereskedelmi olajsütők
Rendszerünk vizsgálatát az ISO 15371 szerint végeztük, amelyhez nem szükséges fröccsenő olaj. Ez nagyobb személyi biztonságot nyújt, és csökkenti a szennyezést. Az oltó közeg tiszta víz, amely kiküszöböli a káros adalékanyagokat a konyhában.

AHOL NEM JAVASOLT AZ ALKALMAZÁS

A vízköddel oltás alkalmazhatóságának azonban határt szab az elárasztott védett terület belmagassága, a szélmozgás (pl. kültéri alkalmazása még nem bizonyított), valamint a védett anyagok vízre vonatkozó reakcióképessége.
Fontos tudni, hogy a vízköddel oltást az alábbi vízzel reakcióba lépő anyagok oltására tilos alkalmazni, mert vízzel érintkezve, hevesen reagálnak vagy nagy mennyiségű veszélyes anyag jön létre:

 1. elemi állapotú reaktív fémek, mint a lítium, nátrium, magnézium, urán és plutónium;
 2. fémalkoxidok, mint a nátriummetoxid;
 3. fémamidok, mint a nátriumamid;
 4. karbidok, mint a kalciumkarbid,
 5. halidok, mint a benzilklorid és az alumíniumklorid,
 6. hidride, mint a lítium-alumíniumhidrid,
 7. oxihalidok, mint a foszforoxibromid;
 8. szilánok, mint a triklórmetilszilán;
 9. szulfidok, mint a foszforpentaszulfid;
 10. cianátok, mint a metilizocianát;
 11. a vízköddel oltó rendszereket tilos közvetlenül kis hőmérsékleten cseppfolyósított gázok oltására alkalmazni, mert ezek vízzel felmelegítve hevesen forrnak.