Vízforrások, vízellátás, tűzivíz szivattyúk

Döme Balázs cikke I. rész

Döme Balázs

Legyen szó bármilyen beépített oltóberendezésről, sprinklerről, habbal oltóról, vízágyúról vagy nyitott szórófejes oltóberendezésről, mindnek a lelke a szakszerűen tárolt oltóvíz, a mindig üzembiztos állapotban lévő szivattyú, és a hibátlanul működő elosztó vezetékhálózat.

Ennek megvalósításában nyújt Önnek szakszerű, gazdaságos, könnyen üzemeltethető megoldást a Tűzőr Tervező és Fővállalkozó Kft. Az elmúlt időszakban a legváltozatosabb vízforrásokat terveztük és valósítottuk meg a kisebb kockázatú lakossági vízellátástól egészen a vegyipari létesítmények több tízezer liter/perc teljesítményű vízellátásáig.
A vízforrások megválasztása a rendelkezésre álló szabványok, nemzetközi irányelvek ellenére sem egyszerű ujjgyakorlat. A vízforrások tervezése nem ér véget a szivattyú munkapontjának és a tartály térfogatának meghatározásával. Több éves tervezői tapasztalattal, olyan optimális műszaki megoldást tudunk nyújtani, ahol a beruházás és az üzemeletetés költsége a lehető legoptimálisabb. A leggyakrabban előforduló probléma a rendszerek alul vagy jobb esetben túlméretezése. Utóbbi a beruházó, tulajdonos zsebét húzza feleslegesen, míg előbbinek komoly anyagi természetű, és emberi életet is veszélyeztető következménye lehet. Napjainkban még mindig előfordul „nálunk úgysem lesz tűz” szemlélet, vagyis a megelőző tűzvédelem nem kap kellő figyelmet. Az ilyen szemlélet, a túl drága, a szakszerűtlen, az olcsó, de működésképtelen rendszerek egyre inkább nehéz helyzetbe hozzák a megelőző tűzvédelmet. Gondoljunk csak bele, mennyi otthon megy tönkre egy lakás tűz alkalmával, mennyi ember élete kerülhet veszélybe egy bevásárlóközpontban kitört tűz esetén, vagy hány ember munkahelye szűnhet meg akár örökre, ha egy gyár, üzem tűzvész áldozata lesz.

Mindez megelőzhető, ha olyan beépített rendszert választunk, ami tervezésénél nem csak a tűzvédelmi előírásokat, hanem épületgépészeti, épületfizikai, statikai, mélyépítői, építészeti, épületvillamossági tervezési irányelveket is figyelembe vettek. A Tűzőr Tervező és Fővállalkozó Kft-nél dolgozó mérnökök mindezeket figyelembe veszik, és a gyakorlatba is jó eredményekkel valósítják meg. Mindenki hallott már különböző módon megsüllyedt tartályokról, vagy amikor a tartály egyszerűen eldőlt, elvált a szivattyúgépháztól; láttunk már olyan földalatti gépházakat, amiket a talajvíz ejtett rabul; vagy a tésztaszűrő minőségű tűzivíz medencéket; láttunk már elfagyott, fűtetlen, alul méretezett gépházakat, vagy rövid idő alatt elkorrodált szivattyúkat a nem megfelelő szellőzés miatt. Amikor ezek szakszerűtlen kivitelezések hasonló minőségű karbantartással párosulnak, akkor egy tűzeset során a diesel szivattyú megnyugtató morajlása helyett csak a gépházból áradó rozsda csámcsogását fogja hallani, amint örökre üzemképtelenné teszi az ön rendszerét. A dolgoknak itt még koránt sincs vége. Ha a nyitott installációk ilyenek, akkor mi a helyzet a rejtett szereléssel, mi a helyzet a földalatti vezeték rendszerrel? Ott sem sokkal jobb a helyzet! Folytatjuk…