Habsugárcsövek

Felhasználási terület

Az éghető folyadékok tüzének oltására elsősorban alkalmazható eszköz a nehéz habsugárcső. A habbal oltás mőködési elvének alapja, hogy a hab, mint könnyebb fajsúlyú közeg az égő folyadék felszínén úszik, szétterül, és az éghető anyagot, a tőzveszélyes folyadékot fizikailag elválasztja a tüzet tápláló oxigéntől, vagyis a levegőtől.

Világszerte, így hazánkban is a tűzveszélyes folyadéktároló tartályok és felfogótereik kötelező tartozéka a habsugárcső, mint egyetlen beépített oltóberendezés, amely fölvehetné a harcot az esetleges tűzzel szemben, de ezen kívül is rendkívül széleskörű a felhasználhatósága a habsugárcsöveknek, pl. kábelalagutak, kétdimenziós tüzek.

Leírás

A TU-jelzéső léghabsugárcsövek folyamatosan működó tűzoltó eszközök. Beépítve alkalmasak éghető folyadékok, azok tartályainak és felfogó tereiknek beépített habbal oltó berendezéseiként. Alkoholálló és AFFF, valamint szintetikus habanyag bekeverésénél: Habkiadósság: kb. 1:7 (l/l) – 1:18 (l/l) Bekeverési arány: kb. 1-5 % között, a habkoncentrátumtól függően. A minimum 3,5 bar nyomással bevezetett habanyag–víz oldat a habképző elemen elporlad, és belép a sugárcső habgeneráló részébe, ahol levegővel keveredve oltóhabot képez. Szerkezeti anyagok: szénacél, horganyzott acél, RAL 3000 mőanyag lakk bevonattal. Szerkezeti anyag: szénacél, horganyzott belső szerkezet, műanyag bevonat
Dokumentáció: Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítvány MSZ EN 13565 Szabvány, és 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (OTSZ) rendelet szerinti.

Kiegészítő berendezések

A habsugárcsöveket üzemviteli felszerelésekkel lehet kiegészíteni, ún. habedényekkel, párazáró (törő üveg) elemmel, habfolyatókkal. Ezek kiválasztásában, betervezésében, forgalmazásában, beszerelésében és üzembe helyezésében a Dunamenti Tűzőr Kft. készséggel áll a felhasználók rendelkezésére.

Profi habbal oltó
Nehézhabos légsugárcső
Szabvány szerinti haboltó