Habbal oltók, habanyagok

Habanyagok és habbal oltó berendezések

A vízzel és a habbal oltó rendszerek (pl. habsprinklerek, habsugárcsövek) azonos elven működnek, csak az utóbbiaknál oltóvíz helyett speciális habkoncentrátummal zajlik az oltás. Használat során a tartályból kiáramló habanyaghoz a keverőben víz vegyül, és az így keletkezett haboldat az ún. deluge szelep, vagy riasztószelep megnyílásakor a sprinklerfejekhez ér, és permet formájában oltja el a tüzet.

A habsugárcső szerepe

A habsugárcső az éghető fluidumok oltásának egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb eszköze, a tűzveszélyes folyadéktartályok, ill. felfogótereik alapvető alkatrésze. Az éghető folyadékoltáson túl kétdimenziós tüzek, valamint kábelalagutak oltására is használják.

Ismerje meg alaposabban a habsugárcső felhasználási lehetőségeit!

A Dunamenti Tűzőr Kft. innovatív fejlesztésű, szigorúan ellenőrzött habbal oltó berendezések széles kínálatát biztosítja megrendelői számára. Tudja meg Ön is, miért érdemes a haboltó sprinklerek mellett dönteni, a vízzel oltó típusok helyett!

A vegyi üzemekben és a gyógyszergyárakban telepített oltórendszerekre jellemző, hogy az eszközök teljesítményének fokozása céljából habot is kevernek a víz mellé. A habbal oltó sprinklerek ötvözik a hagyományos sprinklerezés és a haboldatos tűzoltás hatékonyságát. Ezeknek az oltórendszereknek további előnye, hogy a vízzel nem nedvesíthető felületeken is biztonságosan és eredményesen alkalmazhatók.

A modern haboltó rendszerek a hozzájuk kifejlesztett kettős filmképzők segítségével az alkohol és más habroncsoló tulajdonságú anyagok oltásában is sikeresen használhatók.

Habbal oltó

Vonatkozó előírások, sztenderdek, biztosítás

A hatályban lévő hazai szabályozás a haboltó-telepítést létesítési engedélyhez köti. A létesítési engedély megszerzéséhez a területileg illetékes tűzvédelmi szervezet részére kell kérvényt benyújtani. (Ezen rendelkezés 2012. január 1-től van érvényben.)

A sprinklerrendszerek kivitelezési munkálatait a létesítési engedély kézhezvétele után lehet elkezdeni. A nemzetközi piacokon a nemzeti szabványokon túl a biztosító-rendszerek előírásaihoz is tartani kell. A habsprinklerek esetében is szükséges gondot fordítani a normál sprinklerekre, ill. a haboltókra vonatkozó előírások betartására.

A létesítés időtartama alatt a tűzvédelmi szakhatóságnak bármikor jogában áll ellenőrizni az engedélyezési okmányban ratifikált műszaki megoldás kivitelezését. Ez a felülvizsgálat hozzátartozik a használatbavételi eljáráshoz. A sprinkler használatbavételének engedélyezését kérvényezni szükséges. Ezen kérvényt az eszköz létesítését követően az illetékes elsőfokú szakhatóság részére kell benyújtani.

Habbal oltó tűzvédelmi rendszer

Haboltó koncentrátumok

A habképződés hasonló elven zajlik, mint a buborékfújás: a habkoncentrátumhoz vizet adunk, majd ebből a keverékből habfejlesztő kellék segítségével létrejön a haboltáshoz szükséges oldat. Az alábbiakban megismerkedhet néhány tűzvédelmi alapfogalommal, definícióval.

A tűzoltásban használatos habkoncentrátum olyan vízben oldódó anyag, mely a víz lágyításával, felületi feszültségének redukciójával jobb habzást tesz lehetővé. A buborékképzésen túl a habbal oltó folyadék tűzvédelmi tulajdonságai közé tartozik a filmképzés is (AFFF, AFFF/AR). A tűzoltáshoz használt anyagok kifejlesztésénél egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatos szemléletmód, így azok a habkoncentrátumok, melyek nem felelnek meg a vonatkozó környezetvédelmi kritériumoknak, nemzetközi szinten is betiltásra kerülnek.

Haboldat: habkoncentrátum és víz keveréke. Az oldatot eltérő töménységben használják (jellemzően 0,1-6% koncentrátum). Ha levegőt vagy gázt is adunk az oldathoz, tartós habot kapunk, egyes típusoknál tűzgátló filmréteg keletkezik (AFFF).

Szintetikus habképző: kiváló habzóképesség jellemzi, mely könnyűhab előállítására is alkalmazható.

AFFF hab: kiemelkedő habzóképességű anyag, mely habroncsoló fluidumok oltásához is használható. Filmképző tulajdonsága révén szinergikusan megnöveli a hab oltási kapacitását, így hatékonyabb, gyorsabb tűzoltást tesz lehetővé.

  • Az AFF hab felületi filmet képez az oltandó fluidummal is. Ez a felületi film a haboldat és a tűzveszélyes folyadék kölcsönhatásának eredményeként jön létre, valamint
  • egy másik filmet is alkot, mégpedig az oltóhab haboldatával. Ez a filmanyag a haboldat és a habképző anyag egyvelegéből keletkezik.

A Dunamenti Tűzőr Kft. szintetikus habanyagai 0,5-3-5-6% bekeverési arányban, az ügyfél igényeihez, ill. az anyag rendeltetéséhez igazodva kerülnek szállításra.

Az AFFF filmképző habanyagokat, ill. az AFFF/AR alkoholálló filmképző habanyagokat 1-6%-os haboldat bekeverési aránnyal ajánljuk megrendelőinknek.

Tudjon meg többet tűzvédelmi eszközeinkről: tájékozódjon a széleskörűen felhasználható habsugárcső működési elvéről, és tekintse meg vízködös oltóberendezéseinket is!

Habanyag tartályok

A habanyag tartályok lehetnek atmoszférikus, korrózióálló fém vagy műanyag tartályok. 50-től 5000 literes nagyságokat ajánlunk, de ettől eltérő méretű vagy alakú tartályokat is kínálunk egyedi megrendelésre.

Habanyag tartályok

A Venturi habbekeverőkhöz illeszkedő tartályaink

Nyomástartó fémtartályok melyeken belül egy műanyag bélés van elhelyezve. A műanyag bélésbe töltjük a habképző anyagot, míg a fémköpeny és a bélés között az oltóvizet tartjuk. Az oltás indításakor a habanyag nyomása az oltóvíz belépő nyomásával áramlik a habkeverőbe, míg az oltóvíz a habkeverőnél már valamivel kisebb nyomású, így a habkeverés létrejön.

Venturi habbal oltó

Álló bladder tartály

Kivitel: PED
Tervezési nyomás: 12 bar
Max. üzemi nyomás: 12 bar
Próbanyomás: 17 bar
Üzemi hőmérséklet: 0 °C/ +50 °C
Alapanyag:
Tartály: szénacél
Karima: szénacél
Bélés: neoprén
Felületkezelés: alap, fedőbevonat
Szín: RAL 3000

Bladder haboltó méretek

Fekvő bladder tartály

Kivitel: PED
Tervezési nyomás: 12 bar
Max. üzemi nyomás: 12 bar
Próbanyomás: 17 bar
Üzemi hőmérséklet: 0 °C/ +50 °C
Alapanyag:
Tartály: szénacél
Karima: szénacél
Bélés: neoprén
Felületkezelés: alap, fedőbevonat
Szín: RAL 3000

Fekvő bladder tartály
Fekvő bladder méretek

Habbal oltó tervrajz

Habbal oltó tervrajz