Gázzal oltó működése

INERGEN® gázzal oltó rendszer működése

A tartályokban 300 baros nyomáson gáz halmazállapotban tárolt INERGEN® oltógáz a tűzjelző központ által kibocsátott kontaktus hatására, a robbanó patron a vezérlő szelepen keresztül indítja a gáz kiáramlását a fúvókákhoz.
Egy zárt tér általános levegője 21% oxigént és kevesebb, mint 1% széndioxidot tartalmaz. Ha az oxigéntartalom 15% alá csökken, a közönséges anyagok nem tudnak meggyulladni.
Az INERGEN® rendszer az oxigéntartalmat 12,5% körüli értékre csökkenti, míg a széndioxid tartalom 3%-ra emelkedik. A levegő megemelkedett széndioxid tartalma ellensúlyozza a lecsökkent oxigén tartalmat, azáltal, hogy az emberi szervezet a CO2 tartalomnak köszönhetően az ember akaratán kívül gyorsabban lélegzik, ezáltal a kisebb oxigéntartalmú levegőből is megkapja a szükséges oxigén mennyiséget. (Ugyanez a folyamat játszódik le a szervezetben pl. futáskor, ill. fizikai megterhelésre.) Ha valaki véletlenül nem tudja elhagyni a helyiséget, mindenféle egészségkárosodás nélkül benntartózkodhat az oltástérben, hiszen a sűrű levegővétel következtében megfelelő oxigénhez jut a szervezete.

INERGEN® gázzal oltó rendszer működése

MAGYARORSZÁGON A DUNAMENTI TŰZŐR KFT. KIVITELEZI AZ
EURÓPAI UNIÓ VÉDJEGGYEL ELLÁTOTT INERGEN® OLTÓRENDSZERT.

Gázintegritás mérés a gázzal oltók optimalizálásához

Saját műszereinkkel, saját szakembereinkkel szolgáltatás: integritás vizsgálat

A DOORFAN TESZT rövid leírása

A helyiség integritás vizsgálat (doorfan teszt) mérések során azt vizsgáljuk, hogy a helyiségek a beépített oltógázokkal történő elárasztás során, a tervezésnek megfelelő oltási koncentráció kialakulását követően meddig képesek tartani az oltási koncentrációt a minimális védett magasságig. Az MSZ EN 15004 szerint előírt tartási idő 10 perc

A mérés folyamata

A mérés kezdete előtt az összes nyílást le kell zárni. Az ajtónyílásba behelyezésre kerül a ventilátor a speciális állítható méretű keretével.
A teszt lépései:

  1. oltógáz paraméter választás, kalibrálás
  2. statikus nyomásmérés
  3. nyomásmérés szívott térben
  4. nyomásmérés nyomott térben
  5. kiértékelés az INFILTEC DM4-el
  6. diagram készítés
  7. protokoll készítés

Amennyiben a tartási idő nem éri el a szabványban meghatározott 10 percet, további nyílásokat kell keresni és tömíteni mindaddig, amíg az előírt értéket elérjük.

Az utolsó eredményt értékeljük és dokumentáljuk.

A vizsgálat nem terjed ki az oltórendszer méretezésére, illetve üzemelő képességének ellenőrzésére.
Az integritás vizsgálatot (doorfan tesztet) minden alkalommal meg kell ismételni, amennyiben valamilyen átalakítás miatt a helyiség tömörségében változás állhat be.

Ajánljuk a fenti mérnöki szolgáltatást, várjuk megrendelésüket!

Doorfan teszt