Habsprinklerek

Amikor a víz önmagában nem megfelelő oltóanyag, 1-6% közötti filmképző habanyag hozzákeverésével kaphatunk kielégítő biztonságot nyújtó alternatívát. Elsősorban a nagyszámú gyógyszer és vegyipari területen létesített oltóberendezés között fordulnak elő olyan rendszerek, melyeknél a sprinkler oltóhatásának kiegészítésére hab bekeverés is történik.
Az ilyen, úgynevezett habsprinklerek egyesítik a sprinklerrel és a habbal történő oltás előnyeit. Hasonlóképpen fejti ki hűtőhatását, mint a normál sprinkler, de a habbekeverés miatt a vízzel nem nedvesíthető anyagok felületén is elterül, és elzárja azokat a levegő oxigénjétől.

A szabályozásban az NFPA 16 az irányadó, amely folyamatos frissítésekkel biztosítja a tapasztalatok beépülését a szabályozási rendszerbe, a magyar szabályozásban pedig az MSZ EN 13565-2 szabvány.

A legkorszerűbb kettős filmképző anyagok alkalmazásával habroncsoló anyagok, pl.: alkoholok oltására is alkalmassá válik a hab sprinkler rendszer.

A kettős filmképző habanyagokkal működtetett habsprinkler rendszereket alkalmazzák az üzemanyagtöltő állomások, üzemanyag tartályautó átfejtők valamint az üzemanyag vasúti kocsi átfejtők védelmére.

A Dunamenti Tűzőr Kft. jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik a habsprinklerek téren. Referenciáink között egyaránt megtalálható a központi, úgynevezett habcentrumok által történő habbekeverés, mely több létesítmény ellátására is szolgál, és volt példa lokális haboldat előállítására is, ott, ahol csak egy helységre koncentrálódott az erre vonatkozó kockázat.

A habsprinkler rendszerek üzembehelyezése a legtöbb esetben egyedi, a méretezés során meghatározott paraméterek szerint, rendkívül precíz odafigyelés mellett, speciális tudást igénylő folyamat. Egyedülálló módon hazánkban cégünk több ilyen szakemberrel is rendelkezik, akik ezeket a beüzemeléseket végzik.

Habsprinkler