Oltórendszer működése

Könnyűhab elárasztás működése

A könnyűhab elárasztó rendszerek automatikus és kézi üzemeltetéssel is működtethetőek. A leggyakrabban alkalmazott megoldás az oltás indítási jel előállítására a tűzjelző rendszer által kibocsátott tűzjelzés. Az oltásindítási jel szükség szerint azonban egyéb (pl. pilot rendszerek) megoldással is előállítható.
A téves riasztások és az ebből adódó károk elkerülése érdekében a tűzjelzést követően a tűzoltó rendszer általában csak egy programozható idő elteltével lép működésbe. A késleltetés alatt a helyszínen tartózkodóknak lehetősége van az oltás letiltására, amennyiben minden kétséget kizáróan megbizonyosodtak az oltás szükségtelenségéről. A könnyűhab elárasztással működő oltóberendezés a védett szakaszt teljes magasságban habbal tölti fel. A habbal feltöltött térben a hab a tűz elől elzárja az égés szükséges feltételét, az oxigént, ezáltal a mélyfészkű tüzek oltására is kiválóan alkalmas.

A könnyűhab elárasztással működő oltórendszer az oltás során az előállított oltóhabbal keltett másodlagos károkat minimálisra csökkenti, szemben az egyéb habos vagy vizes oltási technikával, amely során az oltóanyag többszörösét kell kijuttatni a védett területre.

Haboltó működési rajza
Habbal oltó működés közben