Szabályozás, szabványok

Könnyűhab elárasztás: Szabályozás, standardok, tűzbiztonság

A hazai szabályozás a habbal oltó berendezések terén elsősorban az éghető folyadékok oltási technikájára koncentrálódik. A nemzetközi irodalom azonban már külön egységként foglalkozik a könnyűhab elárasztó rendszerekkel.

A szabályozásban talán leginkább az amerikai NFPA 11/A szabvány az irányadó, amely folyamatos frissítésekkel biztosítja a tapasztalatok beépülését a szabályozási rendszerbe, azonban európai viszonylatban továbbra is meghatározó szerepet tölt be a VdS. Érvénybe lépett és széles körben alkalmazott a habbal oltó berendezésekre vonatkozó új MSZ EN 13565-2 szabvány. Az Euronorm jelenleg kidolgozás alatt áll.

A hazai viszonylatban változást jelenthet az Európai Unióhoz való csatlakozás, amely a jelenlegi egyetlen beépített oltóberendezésre vonatkozó előírás a 28/2011 (IX. 6.) BM rendelet további bővítését illetve szerkezeti-tartalmi újra gondolását eredményezheti. A Dunamenti Tűzőr Kft. a hazai előírások teljes mértékű kielégítése mellett a Megrendelő igényeit is figyelembe véve nemzetközi előírások szerint valósítja meg rendszereit.

Habbal oltó szabályozás, tűzbiztonság
VDS