Magasnyomású vízköddel oltók

Magasnyomású Danfoss-Semco Sem-Safe® vízköddel oltó berendezések

A Danfoss-Semco és a Dunamenti Tűzőr Kft. hátterében álló erő

A Dunamenti Tűzőr Kft. az egyik legnagyobb múlttal rendelkező hazai oltórendszereket megvalósító cég. A beépített oltóberendezéseink mindegyikében a legmagasabb színvonalú technikát alkalmaztuk. 10 éve az elsők között vezettük be Magyarországon a vízköddel oltást. Jelenleg a Danfoss-Semco Sem-Safe® disztribútoraként a magasnyomású vízköddel oltó területén csúcstechnikát tudunk kínálni a piacon.
Számtalan alkalmazási területen, kizárólag a csúcstechnológiát alkalmazó tűzoltó megoldásokra helyezve a hangsúlyt, a Danfoss Semco A/S két világszerte élenjáró ipari vállalatból, a Danfoss A/S-ből és Semco Maritime A/S-ből alakult meg.
A Semco Maritime tűzoltó divíziója kezdettől fogva úttörő volt a magasnyomású vízköd rendszerek alkalmazásában, és több mint 50 év szakmai tapasztalata van beépített tűzoltó rendszerek tervezésében és telepítésében. Ezek magukban foglalják a nagy- és kisnyomású CO2-vel, habbal és porral oltó rendszereket is, amelyeket tengerészeti és szárazföldi alkalmazásokban egyaránt használnak.
Ugyanebben az időszakban a Danfoss megerősítette helyzetét, mint a szórófejek és a karbantartást nem igénylő magasnyomású szivattyúk és szelepek egyik világviszonylatban élenjáró fejlesztője és gyártója, emellett a Semco Maritime kiemelt alkatrész szállítója volt.
Azzal, hogy a megrendelők elégedettségét tekintette fő céljának, a Danfoss megalapozta hírnevét a minőségi termékek és szolgáltatások terén.

A Danfoss és Semco Maritime tűzvédelmi részlegének egyesítése természetes út volt a két vállalat termékeinek, gyakorlatának és tudásának összevonására és továbbfejlesztésére.

20 éves tűzvédelem tapasztalat

Engedélyek, szabványok

A magasnyomású vízköddel oltó berendezések szabályozása, szabványosítása sem nemzetközi, sem hazai viszonylatban még nem teljes körű. Ez azt jelenti, hogy minden gyártó a saját maga által kifejlesztett szórófejeket különböző alkalmazásokra (OH1, gépészeti terek, OH2 parkoló stb) 1:1 méretarányban elvégzett minősített laboratóriumokban bevizsgálja, és saját tervezési segédlet alapján alkalmazza. Az érvényben lévő amerikai NFPA 750 szabvány csak bizonyos minőségi kritériumokat rögzít, míg a CEN TS 14972 európai műszaki vízköd szabvány, mely nem kötelező érvényű, csak irányelv, már a különböző alkalmazásokra vonatkozó tűztesztetek kialakítását is egyértelműsíti. Hazai viszonylatban a hatóságok ez utóbbit teljes körűen akceptálja.
A 2011-ben megjelent új OTSZ már több ponton is foglalkozik, nevesíti a térkitöltő hatású vízköddel oltást, illetve vízködöt mint fogalmat. Részletesebben lásd a füstelszívás fejezet alatt.
A rendszer hazai forgalmazási engedéllyel rendelkezik OKF (ide klikkelve letöltheti), továbbá több hazai létesítési engedély is kiadásra került.

A Danfoss Semco rendszerek széleskörű alkalmazási példákra lettek minősített kutató intézetekben bevizsgálva. Fontosabb alkalmazási területek:

  • Hajózási alkalmazások
  • Gépházak elárasztásos védelme
  • OH1 közösségforgalmi területek 6m belmagasságig
  • OH1 szállodák védelme
  • OH2 parkolók, garázsok védelme (VdS) minősítéssel
  • OH3 üzletek eladóterek 6 m belmagasságig
  • Nem teherhordó szerkezetű üvegfelületek védelme
  • Átriumok védelme
  • Turbinák, transzformátorok védelme

Biztonság, funkcionalitás és esztétika

A legújabb technológiák alkalmazása révén egyszerű a rendszertervezés, amely a legnagyobb üzembiztonságot eredményezi.

A Danfoss Semco a belső kutató-, fejlesztő- és gyártó munkája a kulcs a vízköd oltórendszer alkotóelemeinek kialakításában. Ezzel egyedülálló helyzetben vagyunk, hogy megtartsuk élenjáró technológiai helyzetünket, amely ma a legösszetettebb, és emellett az egyetlen karbantartást nem igénylő szivattyút biztosítja tűzvédelmi alkalmazásokra, a legnagyobb vízköd szórófej osztásközzel. Új, korszerű alkotóelemek fejlesztésével támogatjuk a gyorsan fejlődő vízköd technológiát.

Danfoss-Semco vízköddel oltó