Főoldal > Szakterületeink > Habbal oltók, habelárasztás > Habbal oltók, habanyagok

Habbal oltók, habanyagok

A habsprinklerek hasonlóak a vízzel oltó sprinklerekhez, annyi a különbség, hogy az oltóvíz szerepét a haboldat veszi át. Hogyan is működik a habsprinkler? A habanyag tartályból habkoncentrátum áramlik a habbekeverőhöz, ahol megfelelő arányban víz keveredik hozzá, és a haboldat a riasztószelep (más esetben deluge szelep) megnyílásakor a habsprinkler (más esetben drencser) fejekhez áramlik, majd ott habpermetként kiszórva eloltja a tüzet.

A fenti eszközök mindegyikét a legkorszerűbb, bevizsgált, engedélyezett formában ajánlja megrendelőinek a Dunamenti Tűzőr Kft. Miért is van szükség a habsprinklerekre és miért nem elég az egyszerű, olcsóbb vízzel működő sprinkler?

Elsősorban a nagyszámú gyógyszer- és vegyipari területen létesített oltóberendezések között fordulnak elő olyan rendszerek, melyeknél a sprinkler oltóhatásának kiegészítésére hab bekeverés is történik. Az ilyen, úgynevezett habsprinklerek egyesítik a sprinklerrel és a habbal történő oltás előnyeit. Hasonlóképpen kifejtik hűtőhatásukat, mint a normál sprinklerek, de emellett a habbekeverés miatt a vízzel nem nedvesíthető anyagok felületén is elterülnek és elzárják azokat a levegő oxigénjétől.

A legkorszerűbb kettős filmképző anyagok alkalmazásával habroncsoló anyagok, mint például az alkohol oltására is alkalmassá válik a habsprinkler rendszer.

Szabványok, standardok, biztosítók

A jelenlegi magyarországi szabályozás szerint habbal oltó berendezést csak létesítési engedély birtokában lehet beépíteni. A létesítési engedély kiadását az elsőfokú hatóságtól 2012. január elsejétől a területileg illetékes tűzvédelmi szervezettől kell kérelem formájában kérvényezni.

A sprinkler berendezés létesítését csak engedélyezésre, a kérelem mellékleteként benyújtott dokumentáció és az engedély birtokában lehet megkezdeni. Nemzetközileg is hasonló előírások vannak, de jellemző a nemzetközi piacokra, hogy ott a nemzeti előírások mellett a biztosító-rendszerek előírásait is figyelembe kell venni. A habsprinklerekre a sprinklerek, és a habbal oltók előírásai is kötelezőek.

A tűzvédelmi szakhatóság a létesítés során bármikor ellenőrizheti, a használatba vételi eljárás részeként pedig kötelezően ellenőrzi az engedélyezési dokumentációban jóváhagyott műszaki megoldás megvalósítását. A sprinkler berendezés létesítése után az elsőfokú hatóságtól kérvényezni kell a berendezés használatbavételének engedélyezését, amit a hatóság, a szakhatóság állásfoglalása alapján fog megadni.

Habkoncentrátumok

Hogyan is képződik a hab? Gondoljunk csak a buborékfúvó gyermekre. Egy edényben a vízhez sampont (vagyis habkoncentrátumot) keverünk (haboldat készítés), ebbe nedvesíthető anyagú hurkot (habfejlesztő eszköz) mártunk, és a kiemelt hurkon lévő kör alakú haboldat-film közepébe levegőt fújunk (habképzés), a buborékok sorozata pedig száll a szivárvány színeiben sziporkázva, kész csoda!

Alapjában a HABKÉPZŐ ANYAG, vagy a HABKONCENTRÁTUM hasonló célra szolgál a tűzvédelemben, mint az előbbi példában a sampon. Nézzük csak meg, hogyan is működik ez, néhány alapfogalom megmagyarázása után!

A habkoncentrátum olyan vízben oldható anyag, amely a víz felületi feszültségét csökkenti (lágyabbá teszi a vizet, ezért a víz jobban habzik, lásd mosás mosószerrel esővízben). A buborékképzés mellett a filmképzési hajlam jellemzi a habanyagok tűzoltó képességét (AFFF, AFFF/AR). Jelenleg vizsgálják a habkoncentrátumok hosszú távú környezeti hatását és nemzetközileg betiltják azokat az anyagokat, amelyek veszélyt jelentenek a környezetre.

Haboldat: a víz és a habkoncentrátum oldata. Különböző töménységben (általában 0,1-6% habkoncentrátum) alkalmazzák. Levegő vagy gáz hozzákeverésével tartós habot képez, bizonyos típusoknál az oltandó folyadék felületénél 1 vagy 2 tűzgátló film képződik (AFFF).

Szintetikus habanyag: jó habzóképességű, könnyűhab képzésére is alkalmas habképző anyag.

AFFF hab: a habzóképesség mellett filmképző tulajdonságú is az AFFF hab, habroncsoló tulajdonságú folyadékok oltására is alkalmas, és a filmképző tulajdonság szinergikusan megsokszorozza a hab oltóképességét, ezáltal hatékonyabb oltást eredményez.

AFFF hab: a habzóképesség mellett filmképző tulajdonságú is az AFFF hab, habroncsoló tulajdonságú folyadékok oltására is alkalmas, és a filmképző tulajdonság szinergikusan megsokszorozza a hab oltóképességét, ezáltal hatékonyabb oltást eredményez.

A Dunamenti Tűzőr Kft. a szintetikus habanyagokat 0,5-3-5-6%-os bekeveréssel, funkciótól és a megrendelői igényeknek megfelelően szállítja a habanyagokat.

Az AFFF filmképző habanyagokat, és az AFFF/AR alkoholálló filmképző habanyagokat 1-6 % haboldat bekeveréssel ajánljuk.

Habanyag tartályok

A habanyag tartályok lehetnek atmoszférikus, korrózióálló fém vagy műanyag tartályok. 50-től 5000 literes nagyságokat ajánlunk, de ettől eltérő méretű vagy alakú tartályokat is kínálunk egyedi megrendelésre.

A Venturi habbekeverőkhöz illeszkedő tartályaink

Nyomástartó fémtartályok melyeken belül egy műanyag bélés van elhelyezve. A műanyag bélésbe töltjük a habképző anyagot, míg a fémköpeny és a bélés között az oltóvizet tartjuk. Az oltás indításakor a habanyag nyomása az oltóvíz belépő nyomásával áramlik a habkeverőbe, míg az oltóvíz a habkeverőnél már valamivel kisebb nyomású, így a habkeverés létrejön.

Álló bladder tartály

Kivitel: PED
Tervezési nyomás: 12 bar
Max. üzemi nyomás: 12 bar
Próbanyomás: 17 bar
Üzemi hőmérséklet: 0 °C/ +50 °C
Alapanyag:
Tartály: szénacél
Karima: szénacél
Bélés: neoprén
Felületkezelés: alap, fedőbevonat
Szín: RAL 3000

Fekvő bladder tartály

Kivitel: PED
Tervezési nyomás: 12 bar
Max. üzemi nyomás: 12 bar
Próbanyomás: 17 bar
Üzemi hőmérséklet: 0 °C/ +50 °C
Alapanyag:
Tartály: szénacél
Karima: szénacél
Bélés: neoprén
Felületkezelés: alap, fedőbevonat
Szín: RAL 3000