A rendszer működése

Zárt hőkioldós vízködös oltóberendezés

A környezetbarát, káros élettani hatástól mentes magasnyomású vízköddel oltás technológiája rendkívüli előnyeivel óriási jövő előtt áll. A Dunamenti Tűzőr Kft. már jelenleg is jelentős eredményekkel rendelkezik a fejlesztés és megvalósítás területén.
A magasnyomású Danfoss-Semco Sem-Safe® vízköddel oltó berendezés egy modern műszaki megoldás a tűzvédelem területén, mely a gázzal oltó és sprinkler rendszerek pozitív tulajdonságait egyesíti, azaz a gázzal oltókhoz hasonlatos térkitöltő hatást, és oxigén elvonást, illetve a víz hő elvonó hatását együttesen alkalmazza. A vízköd oltórendszerek jobb tűzelfojtási képességgel rendelkeznek, mint az egyéb ismert és engedélyezett oltóanyagok.  Az oltóhatás jóval nagyobb, mint egy sprinkler rendszernél, mivel az apró, 100μm cseppátmérő olyan aktív hűtőfelületet jelent, ami egy gyors tűzelfojtással gyakorlatilag azonnal kontrollálja, majd eloltja még akár a takart tűzfészkű tüzeket is. A hagyományos sprinkler rendszerekhez képest 70-90 %-kal kevesebb víz szükséges az oltáshoz.

Zárt hőkioldós oltórendszer
Hőkioltós vízködös oltóberendezés
Vízködös tűzvédelmi berendezés
Tűzvédelem vízködös rendszerrel

A vízköd diszperzió az elpárologtatásához szükséges hő elvonásával az égő tárgyat a gyulladási hőmérséklet alá hűti. A vízpára kiszorítja a levegőt (oxigént) az égő tárgy környezetéből, ezáltal a tűz elalszik, az égő anyag lehűtése által meggátolja a vissza-gyulladást. Az égés környezetében a hideg, vízködös levegő meggátolja a tűz átterjedését, megszünteti a környezet hőterhelését.

Tűzőr tűzvédelem

A teljes elárasztású vízködös oltóberendezés

Minden esetben 2 db tűzjelzést adó érzékelő nyitja a szekciószelepet és a szivattyú berendezést, annak érdekében, hogy kiküszöbölhető legyen egy érzékelő esteleges meghibásodása okozta téves oltásindítás. Miután az aktivált teljes szekció területén számolni kell a vízköd megjelenésével, ezért a szekciók geometriai kialakítása kihat a szivattyú teljesítményre. A térfogat kiszorítás elvén működő dugattyús Danfoss Semco szivattyúk azonnal működésbe lépnek, és a biztosítják a megfelelő nyomáson (60-100bar) a vízpermet vízköd eljuttatását a védett térbe.
A hazai elfogadott műszaki irányelvek alapján a teljes elárasztásos vízköd rendszerek esetében felmentést lehet kérni az OKF-től a füstelszívás kialakítására, ezáltal elsősorban belvárosi régi épületek, és pincei  térszint alatti területek esetén komoly költségmegtakarítást lehet elérni. Sokszor a füstelszívás pusztán az elszívó légcsatornák geometriai mérete miatt sem tervezhető be, ilyen régi épületekbe, illetve műemlék jellegű épületekbe.
Hasonló megfontolás alapján statikai szerkezetek passzív tűzvédelmét is lehet kompenzálni, helyettesíteni megfelelően méretezett tűz szimulációval (FDS), tűzteszttel igazolt vízköd kialakítással.
A folyadéktüzek elsőrangú oltás-technológiája, de rendkívül széles skálán mozog a kiváló hatékonysága minden egyéb tűzfajtával szemben (gyakorlatilag a vízzel heves reakcióba lépő anyagokat, és a robbanóanyagokat leszámítva minden tüzet elolt).

Intenzitása, gyors működése, hősokk-mentes hőhatása révén az erőművek gázzal oltó berendezéseit is jobb paraméterekkel képes pótolni, de a “Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes” “A” besorolású vegyipari, gyógyszeripari, olajipari üzemek legtűzveszélyesebb üzemeinek oltására is alkalmas.

A magasnyomású vízköddel oltó rendszer előnyei

  • Gyors tűzreagálás, nagyobb oltóhatás.
  • Kevesebb vízfelhasználás.
  • Költségkímélőbb berendezés, nincsenek bonyolult rendszer elemek.
  • Nincs vízkár.
  • Abszolút környezetbarát.
  • Az oltóanyagnak nincs káros élettani hatása.

A helyiségben lévő, magas relatív nedvességtartalmú klímát károsodás nélkül nem tűrő elektronikát tartalmazó berendezéseket megkíméli.

Szempontok VÍZKÖDDEL OLTÓ SPRINKLER
Kisebb beépített csődimenziók, könnyebb szerelés szűk álmennyezetekben és aknákban Vízköddel oltás esetén ágvezetékek mérete D= 12-18mm, gerincvezetékek D=42,3-26,9mm Sprinkler berendezések ágvezetéke D= 25-40mm, gerincvezetékek D=80-200mm
Időálló saválló 1.4404 csőanyagok alkalmazása hosszú élettartam 30-40év, rozsdásodás kellemetlen tulajdonságainak kiküszöbölése (esztétika, csőfal kilyukadás, csöpögés) Élettartam 10-15év, számolni kell a rozsdásodás kellemetlen tulajdonságaival (esztétika, csőfal kilyukadás, csöpögés)
Kisebb vízmennyiség Az apró cseppméret miatt, kisebb víztartály, vízbetáp igény. Egy hagyományos irodaház esetében víztartály térfogat igény 10-20 m3 Egy hagyományos irodaház esetében víztartály térfogat igény 50-100m3
Vízkár A kis cseppátmérők és a hatékony oltás-mechanizmus miatt szignifikán-sabban kisebb vízkárral lehet számolni az oltás vagy rendszer beindulást követően Gyakran nagyobb a vízkár, mint a tűzkár. A nagy mennyiségű rozsdás, barnás színű víz az oltott térbe jutva jelentős kárt okoz
Szerkezeti elemek, üvegfelületek hűtése A vízköddel oltó alkalmazásával üvegfelületek és egyéb statikai tartószerkezetek tűzállósági határértékét is ki lehet váltani. nincs rá elfogadott irányelv

A magasnyomású Danfoss Semco vízköd oltórendszer előnyösebb alternatíva a gázzal oltó rendszerekhez képest, és a sprinklerekkel, habbal oltókkal szemben is jelentős előnnyel rendelkeznek az esetek nagy részében.

Vízköd és hagyományos sprinkler összehasonlítás