Alkalmazási területek

Átriumok, csarnokok: OH1 közösségforgalmi területek

A rendszer porlasztja a vizet az ablaküveg előtt, ezzel elkerülhető annak a veszélye, hogy az üveg a hő hatására megrepedjen. A SEM-SAFE® rendszert ablak hűtésére használva akár 500 €/m2 megtakarítást is elérhet, azon túlmenően, hogy könnyebb a szerkezet.

Vízköddel oltó berendezés átriumokban

Galériák és múzeumok: OH2 területek

Ha örökségünk egy része elvész, soha nem lehet pótolni. A SEM-SAFE® minimális vízfogyasztása a tűzoltás során határt szab a vízkárnak a tűz után, és nem tesz kárt értékes bútorokban és felszerelésekben.

Vízköddel oltó berendezések galériákban és múzeumokban

Szállodák: OH1 területek

Csővezetékeink és szórófejeink építészeti kialakítása jól illik az igényes szállodai környezetbe. A kis és kényelmes csőméretek miatt a rendszer könnyen telepíthető, még akkor is, ha kiegészítő szerelések szükségesek. A kompakt rendszer több helyet hagy a jövedelem-termelő tevékenységeknek.

Vízköddel oltó berendezések szállodáknál

Irodaépületek: OH1 területek

A tűzoltáshoz használt minimális vízfogyasztás miatt a tűz után minimális a vízkár. Következésképpen nem szenvednek kárt a bútorok és felszerelések, sem az irodában tartózkodó személyek.

Vízköddel oltó berendezések irodaépületeknél

Iskolák

A SEM-SAFE® rendszer a környezetvédelmi szempontból helyes válasz, ha az iskola tűzvédelmére megoldást keresünk.
A rendszer a tűz érzékelése után azonnal működésbe lép; nem jelent veszélyt az emberekre; gyorsabb és hatásosabb tűzoltást tesz lehetővé.

Vízköddel oltó berendezések iskolákban

Kábelalagutak

Nincs szükség légtömör helyiségekre a magasnyomású vízköd használata során, amely például kábelcsatornák védelmére jó megoldás. Dokumentálva van, hogy rendszerünk meg tudja védeni az IP22-nél nagyobb védettségű elektromos berendezéseket anélkül, hogy azokban kárt okozna.

Vízköddel oltó berendezések kábelalagutakban

Garázsok, parkolóházak: OH2 területek

A garázsokat magasnyomású vízköd védi, amely hűti az égő üzemanyag által okozott, gyakran magas hőmérsékleti csúcsokat. A SEM-SAFE®-fel nyílt tartályban keletkező tüzeket tud oltani anélkül, hogy az üzemanyag szétszóródna, ami gyakran előfordul a hagyományos rendszerek esetében. A SEM-SAFE® kitűnő védelmet nyújt a tűz terjedése ellen. Álló kivitelű szórófejek teszik alkalmassá száraz fagyveszélyes területek védelmére.

Vízköddel oltó berendezések garázsokban

Alagutak

A magasnyomású vízköd hűti a területet, ezáltal nagyobb a lehetőség a túlélésre, valamint az alagút szerkezetének a védelmére.

Vízköddel oltó berendezés alagutakban

Motorok és generátorok

A helyi védelmi rendszer ott védi a motorokat és generátorokat, ahol ténylegesen tűzveszély van; gyorsan elhatárolja és eloltja a tüzet. A SEM-SAFE® rendszer dokumentáltan veszélytelen elektromos berendezésekre, feltéve, hogy védettségük jobb, mint IP22, és elkerülhető az öntött alkatrészek hirtelen lehűtése.

Vízköddel oltó berendezések motorok felett

Ipari olajsütők

Élelmiszer feldolgozó berendezésekhez a SEM-SAFE® rendszer kiváló, mivel nem tartalmaz adalékanyagot, továbbá környezetbarát. Olajtűz gyors eloltásával elkerülhető az olaj károsodása, és minimumra csökken a leállási idő.

Vízköddel oltó berendezések ipari olajsütőknél

Ipari gyártósorok

A helyi védelmi rendszerünk ott védi a gyártó berendezést, ahol a tűzveszély a legnagyobb, gyorsan eloltja a tüzet és minimálissá teszi a kárt. Ez minimális leállási időt jelent. A SEM-SAFE® rendszer hatásos tűzvédelmet nyújt anélkül is, hogy a gépi berendezést zárt helyen kellene elhelyezni.

Vízköddel oltó berendezések ipari gyártósorokban

Kereskedelmi olajsütők

Rendszerünk vizsgálatát az ISO 15371 szerint végeztük, amelyhez nem szükséges fröccsenő olaj. Ez nagyobb személyi biztonságot nyújt, és csökkenti a szennyezést. Az oltó közeg tiszta víz, amely kiküszöböli a káros adalékanyagokat a konyhában.

Vízköddel oltó berendezések kereskedelmi olajsütőknél

Ahol nem javasolt az alkalmazás

A vízköddel oltás alkalmazhatóságának azonban határt szab az elárasztott védett terület belmagassága, a szélmozgás (pl. kültéri alkalmazása még nem bizonyított), valamint a védett anyagok vízre vonatkozó reakcióképessége.
Fontos tudni, hogy a vízköddel oltást az alábbi vízzel reakcióba lépő anyagok oltására tilos alkalmazni, mert vízzel érintkezve, hevesen reagálnak vagy nagy mennyiségű veszélyes anyag jön létre:

 • elemi állapotú reaktív fémek, mint a lítium, nátrium, magnézium, urán és plutónium;
 • fémalkoxidok, mint a nátriummetoxid;
 • fémamidok, mint a nátriumamid;
 • karbidok, mint a kalciumkarbid,
 • halidok, mint a benzilklorid és az alumíniumklorid,
 • hidride, mint a lítium-alumíniumhidrid,
 • oxihalidok, mint a foszforoxibromid;
 • szilánok, mint a triklórmetilszilán;
 • szulfidok, mint a foszforpentaszulfid;
 • cianátok, mint a metilizocianát;
 • a vízköddel oltó rendszereket tilos közvetlenül kis hőmérsékleten cseppfolyósított gázok oltására alkalmazni, mert ezek vízzel felmelegítve hevesen forrnak.