Vízköd vagy sprinkler?

Ezt a rövid kis fejezetet az olyan építész és gépész tervezők, illetve beruházók részére állítottuk össze, akik szembesültek már a címben megadott kérdéssel. Fontos döntés, melynek komoly kihatásai vannak a bekerülési költségektől kezdve a végleges műszaki megoldásig, mind építészetileg, mind gépészetileg.
A vízköddel oltó berendezés bekerülési költsége a sprinkler berendezés minimum másfélszerese. Ez az arány természetesen a rendszer épület sajátosságaitól is függ, de senki ne gondolja, hogy a vízköddel oltás olcsóbb technológia. A fejlesztések és trendek azt mutatják, hogy a versenyhelyzet kialakulásával a különbség a két rendszer között egyre kisebb, de a vízköddel oltó berendezés még így jelentősen drágább. Hacsak…

Nézzük egy kicsit mélyebben a szabványi rendelkezések és ebből adódó lehetőségek milyen lehetőségeket kínálnak, annak érdekében, hogy egy időt állóbb, hatékonyabb, kisebb vízkárt okozó oltóberendezés létesülhessen, gazdaságossági szempontokat is szem előtt tartva.
Az új OTSZ szerint térkitöltő hatású oltással ellátott területeken a füstelszívást alkalmazni tilos. Ide tartoznak a gázzaloltó és nyitott, teljes elárasztásos vízköddel oltó berendezések. Amennyiben vízköddel oltó berendezés létesül, azon területek hő és füstelvezetésének kialakításának szükségességét az elsőfokú tűzvédelmi hatóság határozza meg. Itt a gyakorlat azt mutatja, hogy akkreditált, FDS számítógépes tűzmodellezéssel szimulációval lehet az adott terület oltórendszerének hatékonyságát és a füstképződésre vonatkoztatott hatását ellenőrizni, adott esetben az előzetesen becsült csökkentett füstelszívás hatékonyságát igazolni.

Egy rövid FDS demo videó érzékelteti a szimuláció eredményét.

Olyan épületek esetén, ahol a pincei területek (parkolók, nagyobb légterű közlekedők) füstelszívó légcsatornáit helyhiány miatt nem lehet kiépíteni, illetve homlokzati rácsok megjelenítésére nincs lehetőség (belváros) műemlék jellegű épületei, ott  a füstelvezető légcsatornák, ventilátor és kapcsolódó villamos energiaellátásának elhagyásával komoly költség megtakarítást lehet elérni. További szempont a víztartály és gépház kis mérete, hiszen így a bérbe adható területeket nem kell lecsökkenteni. A rozsdamentes csőhálózat alkalmazásával pedig kétszeres élettartamot lehet garantálni az üzemeltetőnek. Ha ezeket a szempontokat számszerűsítjük, a vízköddel oltás akár gazdaságosabb, és természetesen modernebb esztétikusabb rendszert jelent.

FDS számítógépes tűzmodellezéssel szimuláció