Porral oltó berendezések

A beépített DUNAMENTI TŰZŐR PORRAL OLTÓ® nemcsak hazánkban, de egész Európában rendkívüli, újra-felfedezett tűzoltástechnikai unikum! RENDKÍVÜL SZÉLESKÖRŰEN, SZINTE MINDENHOL ALKALMAZHATÓ, MIUTÁN AZ OLTÓPOR NEM ELEKTROMOS VEZETŐ. A beépített porral oltó berendezés alkalmazható teljes épületvédelemre, helyi objektum és technológiai berendezés védelmére.

Egyes kémiai anyagok víz hatására öngyulladásra hajlamosak, így tüzük oltásánál az oltóvíz, oltóhabok használata nem lehetséges, az oltógázok nagy légtérben és kültéren szintén nem hatásosak.
Így kerülhetett előtérbe új megoldásként a beépített porral oltó berendezés, amelyet külföldön és a tengerészetnél már alkalmaznak.
Az oltóberendezés előnye, hogy fagyveszélyes helyen is alkalmazható, valamint magasfeszültségű berendezések tüzének oltására is alkalmas, miután az oltópor nem elektromos vezető.

Működés

A berendezés oltópor tartályból, hajtógáz palackból, nyitott csővezeték rendszerből, fúvókákból, manuális vezérlésű szelepegységből, valamint kézi beavatkozásra szolgáló tömlőből és pisztolyból épül fel.
A tartályban tárolt oltópor a nitrogén palack túlnyomásával jut a védett helyre. A védett terület közelében, a többi berendezéstől függetlenül működtethető oltópisztoly tartozik a berendezéshez.

Oltóporok tulajdonságai

Az oltóporok a tüzek igen nagy skálájának (A, B, C) oltására alkalmasak, egyrészt az égés gyökös láncreakciójának inhibitálása, másrészt hűtés útján – a porok elbomlása hőt von el. A lángoltó hatás alapvető inhibiciós mechanizmusa mellett jelentkezik még az oltóanyag hőbomlásakor keletkező inert gázok (pl.C02, NH3oxigén kiszorító hatása is, mint másodlagos oltóhatás. A lángoltó porok legtöbbje ugyanis olyan anyag, melyekből az oltás során nagy mennyiségű inert gáz szabadul fel.
Az oltóporok ezen tulajdonságainak köszönhetően alkalmasak elektromos helyiségek, gyártóüzemek, parkolók, repülőgép hangárok, és egyéb veszélyes anyagok tüzének oltására.

Porral oltó berendezés