A vízköddel oltás mechanizmusa

Az égéshez a „tűz-háromszög” három elemének jelenléte szükséges: oxigén, hő és éghető anyag. Ezek közül bármelyik eltávolítása megszűnteti a tüzet. A magasnyomású vízköd rendszer ennél tovább megy, a „tűz-háromszög” két elemét támadja meg: az oxigént és a hőt.

Vízköddel oltás mechanizmusa

Oxigén

A magasnyomású vízködben lévő apró cseppek rövid idő alatt annyi energiát nyelnek el, hogy a cseppek elgőzölögnek, és vízből gőzzé alakulnak át a kis víztömeghez képest nagy felület miatt. Ez azt jelenti, hogy mindegyik vízcsepp több mint 1700 szorosára tágul, amikor az éghető anyaggal érintkezik, miközben oxigén és éghető gázok szabadulnak fel a tűzből, ezáltal az oxigént kiszorítja, és 21%-ról 16-17%ra csökken a koncentráció a tűzfészek körül.

A tűzoltáshoz a hagyományos sprinkler rendszer vízcseppeket permetez egy adott területre, amelyek elnyelik a hőt, és hűtik a helyiséget. A nagy csepp méret és aránylag kis felület miatt a vízcseppek nagy része nem nyel el elég energiát az elgőzölgéshez, és gyorsan a padlóra hullik víz alakjában. Ennek eredménye a korlátozott hűtőhatás. Ezzel szemben a magasnyomású vízköd rendszer nagyon kis cseppekből áll, amelyek lassabban esnek le. A vízködben lévő cseppek felülete tömegükhöz képest nagy, és miközben lassan a padló felé hullanak, sokkal több hőt nyelek el. A vízcseppek lassú leesése közben van elég idő, hogy a víz nagy része elpárologjon, így sokkal több energiát von el a tűztől és a környezetéből. Ezzel magyarázható, hogy 1 liter vízre vonatkoztatott vízköd hűtőhatása 7x nagyobb, mint a sprinkler hűtőhatása.